Selasa, 27 Mei 2025

Dahfa merah pedas manis(ala sotong merah)


Bahan-bahan:

1 pek ikan serabut Dahfa (atau ikan kering serabut lain)

3 sudu besar cili kisar

1-2 sudu besar gula (ikut tahap kemanisan yang dikehendaki)

1 sudu besar cuka

1 sudu besar sos cili

1 sudu besar sos tomato

1 sudu teh garam (atau secukup rasa)

Sedikit air

Minyak untuk menumis

(Pilihan) bijan sangai untuk taburan


Cara-cara:

1. Sediakan ikan: Cabut dan koyakkan ikan Dahfa menjadi kepingan kecil. Ketepikan.


2. Goreng ikan (pilihan): Boleh digoreng sekejap dalam minyak sederhana panas untuk lebih rangup. Toskan minyak.


3. Tumis cili kisar: Panaskan 2-3 sudu minyak dalam kuali. Tumis cili kisar hingga pecah minyak dan wangi.


4. Masukkan bahan sos: Masukkan gula, sos cili, sos tomato, cuka, dan sedikit air. Kacau rata hingga menjadi sos pekat.


5. Perasakan: Tambah garam secukup rasa. Laraskan rasa manis-pedas-masam ikut citarasa.


6. Gaulkan ikan: Masukkan kepingan ikan tadi dan gaul rata dengan sos hingga bersalut sepenuhnya.


7. Siap: Angkat dan sejukkan. Taburkan bijan jika suka. Simpan dalam bekas kedap udara bila sudah sejuk.




---

Tips:

Jika suka pedas manis yang melekit, biar sos dimasak lama sedikit hingga pekat.

Boleh juga guna pes tomyam atau serbuk cili Thai untuk versi lebih eksotik.

Sesuai dijadikan kudapan atau lauk ringan.

#okokokokok
#AnythingisEverything

Tiada ulasan:

Catat Ulasan